Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Μαία


Ορίστε ,όπως υποσχέθηκα και άλλος πίνακας μου με αυτή την τεχνοτροπία του δυσδιάστατου ( 2D) και της συμβολικής τέχνης. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι φτιαγμένος από σίδερο, οικολογικό μεταλλικό βερνίκι και λαδομπογιά.. Έχει διαστάσεις 47.5cm x 63cm και ο τίτλος του είναι, « Μαία ».Και εννοείτε φιλοτεχνήθηκε από εμένα τον Κωνσταντίνο Γεωργίου – Σιδερά σας .

Αυτός ο πίνακας πουλήθηκε στην ίδια έκθεση ,στο Σκαλί Αγλαΐας στη Λευκωσία ,που παρουσίασα και το “Δάκρυ” .Είναι της ιδία σειράς έργων.

Ο αγοραστής είναι ένας καθηγητής μουσικής που μου διευκρίνισε ότι πρόκριτε να Κοσμά τον τοίχο ενός ωδείου. Δεν έτυχε να περάσω να δω αυτό το κομμάτι μου ,αν όντως βρίσκεται σε εκείνο το ωδείο που με προσκάλεσε ο αγοραστής του .Αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα πάω.

Για να φτιάξω αυτό το έργο , εμπνεύστηκα από την αρχαία ελληνική μυθική θεά Μαία .Η Μαία μεταμορφωνόταν σε χελώνα στην προσπάθεια της να αποφύγει τον Δια και άλλους θεούς που θαμπώνονταν από την ομορφιά της . Επίσης κρυβόταν σε μια σπηλιά ,πού γύρω την περιτριγύριζαν χελώνες . Ο Δίας όμως, παρατηρητικά έξυπνος, ήξερε πια χελώνα ήτανε η Μαία και έτσι την περίμενε να πέσει σε χειμερία νάρκη. Μπήκε στην σπηλιά σαν κεραυνός ξυπνώντας την χελώνα με την ζεστασιά που είχε το αστραφτερό φως του και ταυτόχρονα κάνοντας την να πάρει την αληθινή της μορφή. Ενώθηκε έτσι μαζί του και αφού έφυγε ο Δίας συνέχισε τον ύπνο της ,μονό που αργότερα γέννησε τον αρχαίο μυθικό θεό Ερμή.

Η Μαία εκτός από την ομορφιά της στους ύμνους των αρχαίων ποιητών , είχε και μια ιδιαίτερη δύναμη. Όπως ο Όμηρος υμνεί στην κληρονομιά μας . Μια μόνο ήταν βασικά η δύναμη της , η θωράκιση ,η προστασία . Κάτι που οι αρχαίοι Έλληνες άντρες πολεμιστές χρησιμοποίησαν για να αντλήσουν και από εκεί θάρρος και έτσι να επιβιώσουμε σαν λαός. (.Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές για παράδειγμα όταν τελείωνε η κατασκευή της ασπίδας τους, ζητούσαν από , τις κόρες , συζύγους ,γιαγιάδες, να φυλήσουν την χελωνόμορφη ασπίδα . Εκείνες φυσικά το έκαναν αυτό ,αποκαλούμενες την θεότητα της Μαίας που προΰπαρχε τον θεών του Ολύμπου.


Θεωρούσαν την ασπίδα σαν την γυναικεία δύναμη. Έτσι στο πλάι ,η μπρος τους πολεμούσαν με τέτοιο συμβολικό τρόπο και οι γυναίκες τους. Στον δε τελευταίο χαιρετισμό για την μάχη, η σύζυγος , ή, η μάνα, ευχότανε να έρθει πίσω σε εκείνη ο πολεμιστής , ζωντανός κουβαλώντας την ασπίδα ,ή πάνω σε αυτή νεκρός .


Η Μαία λοιπόν ήταν μια αρχαία γυναίκα θεά προστάτιδα των αρχαίων Ελλήνων αντρών . Που αργότερα την σκίασε με την παρουσία της, η Αθηνά, στους αρχαίους ελληνικούς μύθους.

Γι’ αυτό και ‘ γω πήρα την χελώνα ,από την συμβολική τέχνη , που δηλώνει την υπομονετική προστασία . Προσθέτοντας και τις φτερούγες που θα πει ελευθερία .Σκιαγραφώντας έτσι το πορτρέτο της Μαίας . Στο πάνω μέρος δεξιά , του πίνακα ,ζωγράφισα την εγκυμονούσα θεότητα μέσα στο φεγγάρι ,να καλεί την χελώνα να έρθει κοντά της . Ενώ κάτω στην ίδια πλευρά ,τα χελωνάκια τρέχουν προς την θάλασσα.

Όπως και να έχει, πέραν από μύθους και συμβολισμούς . Η ενστικτώδη ,βιολογική ανάγκη της χελώνας να βγαίνει και να γεννά τα αυγά της στην αμμουδιά ,νύχτα με φεγγάρι. Να φεύγει μετά ,εμπιστευόμενη την αμμουδιά, τον ήλιο, την θάλασσα,…Μου φαίνεται σαν ένα μικρό θαύμα της φύσης αλλά και σαν κάτι πολύ μυστήριο.

Ένα μυστήριο που προσπάθησα να του δώσω μια θέση στον πίνακα μου, για τον καθένα ,εκφράζοντας όμως μια κεντρική ιδέα , « την καλή ελευθερία », που λέμε.

24 σχόλια:

Yiota είπε...

κωνσταντίνο είναι απερίγραπτος ο πίνακας! ότι και να πω είναι λίγο. μαρέσει που συνδυάζεις μυθολογία με συμβολισμό.

p.s: καλά αυτός ο Δίας ήταν μεγάλος ταραξίας! :)

φιλάκια

Sideras είπε...

@Yiota
Είχες την ευκαιρία να δεις τον πίνακα από κοντά εσύ ,σε εκείνη την έκθεση, πριν τον αποχωριστώ. Τι να γίνει καρδιά μου πρέπει να αποχαιρετούμε κάποιες φορές κάποια πράγματα ,κάποιες συνήθειες μας, για να προχωρούμε. Αλλιώς μένουμε στα ίδια και χάνουμε την ουσία ,που είναι και το πραγματικό μας μέλλον.

Σε ευχαριστώ αλήθεια για τα καλά σου λόγια .Δεν ξέρεις ποσό πολύ έχω ανάγκη την ευχάριστη παρουσία σου.

Υ.Γ: Το έπιασα το υπονοούμενο με τον Δια : ) . Μια μόνο όμως διάλεξε για σύζυγο του , βασίλισσα του και την λάτρευε , την Ήρα. Εκείνη που στους μύθους έφτιαξε τους γαλαξίες του….μας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μπράβο φίλε μου λατρεύω τη Μυθολογία, υπέροχο το έργο σου και πάνω απ' όλα η τεχνική μετο σίσηρο και την τρισδιάστατη μορφή του.Σκέφτηκες κάτι το θαλασσινό;οι σειρήνες..βλέπω τα έργα σου και μου έρχονται εικόνες στο μυαλό μου με τέτοια εφαρμογή απο σένα.Όταν θα κάνεις έκθεση θα προσπαθήσω να έρθω !

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Όσο για την Ηρα και τον ..πεταχτούλη Δια μη το συζητήσουμε, τι να το κάνω να είμαι βασίλισσα στο κόσμο όταν αυτός δεν άφησε θνητή ,νεράιδα και θηλικό ζωντανό αγάπη μου που να μη το .. επισκεφτεί!Έπρεπε να σου τον είχα εγώ τον τσαχπινούλη και θα άλλαζε η μορφή της Μυθολογίας φίλε μου! Αστειάκια πρωινά ,καλή σου μέρα!

Sideras είπε...

Αχτίδα μου!! Βέβαια και σκέφτηκα κάτι με τις σειρήνες, άλλα επειδή αποφεύγω να φιλοτεχνώ τέρατα. Οι σειρήνες ήταν τέρατα μάλιστα μια από τις αδελφές τους ήταν και η Μέδουσα. Η Αθηνά όμως τις σκότωσε και αυτές και έφτιαξε έναν καταραμένο αυλό από τα κόκαλα τους…. Διότι βλέπεις αυτές μετά το θάνατο της Μέδουσας την θρηνούσαν πολύ εκκωφαντικά.

Έφτιαξα όμως κάτι θαλασσινές γοργόνες εμπνευσμένος απο την ελληνική μυθολογία. Τις Νηρηίδες. Θεές άκακες προς τους ανθρώπους που μόνο καλά τους προσέφεραν. Η Ψαμάνθη για παράδειγμα που βοηθούσε στην αλιεία. Η Αμφιτρίτη που ημέρευε τους θυμούς του Ποσειδώνα. Η Θέτις είναι η πιο γνωστή φυσικά. Σε κάποια στιγμή σύντομα θα τις αναρτήσω και αυτές.

Τώρα για τον Δια δεν πρέπει να έχουμε παράπονο ,αν δεν ήταν αυτός που θα τις …… ποιος άλλος Έλληνας αρχαίος θεός έτσι που καταντήσαμε. Λειτουργικό έργο έκανε, άσε που δεν άφησε να περάσει η υπογεννητικότητα και στους θεούς. Άλλωστε πως θα είχαμε τόσους μύθους; Και από την άλλη εμ και η Ήρα δεν ήταν και Αγία ,μην ξεχνάς τον Συνουσιασμό της με τον Ύπνο .Και το παιδί της τον Ήφαιστο που δεν έφτανε που ήταν κακάσχημος τον έριξε, βρέφος και από τον Όλυμπο.

Όπως και να έχει με έκανες να δακρύσω από τα γέλια που είπες θα άλλαζε η μορφή της Μυθολογίας .

Καλημέρα σου!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Τελικά όσο σε γνωρίζω τόσο βλέπω πόσα κοινά έχουμε όπως η αγάπη για τη Μυθολογία που την έχω μεταδώσει στον εγγονό μου, ξέρεις ποιό είναι το αγαπημένο του παραμύθι και βίντεο; ο Περσέας και η Μέδουσα, με έβαλε και του την ζωγράφισα στο δωμάτιο του, μπορεί να δει το βίντεο και 20 φορές την ημέρα!

Kaveiros είπε...

Ειναι καταπληκτικος!

ζαφορα είπε...

Ότι και να πω είναι λίγο.

Μόλις βγαίνει το φεγγάρι
ακριβώς μισό.
Το βλέπω από το παράθυρό μου
αυτή τη στιγμή
και γράφοντας σου θέλω
να σου το περιγράψω.
Έχει ένα απαλό σομόν χρώμα
προς το κόκκινο ,όμως πολύ λαμπερό.
Γέρνει ελαφριά στην δεξιά πλευρά
με το στρογγυλό του από κάτω, περίπου ξαπλωτό.
Λένε όταν έχει αυτή την θέση,
βάζει αέρα και η θάλασσα φουσκώνει.
Μάλιστα λέγεται και το εξής .
Ξαπλώνει το φεγγάρι,
ορθός ο καπετάνιος,
ορθό το φεγγάρι,
κοιμάται ο καπετάνιος.
Νομίζω ότι μπορώ να στο χαρίσω.
Το ελάχιστο δώρο αλλά και συμβολικό
για ένα τόσο ευαίσθητο καλλιτέχνη
που αν και είσαι τόσο μακριά,
στην πραγματικότητα είσαι τόσο κοντά μας.

Πόσο αλήθεια θέλω να μπορούσα να δω
μια έκθεσή σου η και ακόμα
να αποκτήσω
κάποιο από τα έργα σου.
Μου αρέσει πραγματικά ο τρόπος που
σκέπτεσαι πριν από κάθε
δημιουργία σου.
Αρκούμε να τα απολαμβάνω μέσα στο blog σου.

Πάντα ξεχνιέμαι και βράδιασε….!
Καληνύχτα sidera.
Σήμερα έχεις το φεγγάρι αγκαλιά.

Sideras είπε...

@αχτίδα
Και εμένα αυτός ο μύθος είναι από τους πιο αγαπημένους μου. Ιδίως το σημείο με τον Πήγασο. Αν μου επιτρέπεις είναι μάγκας και λεβέντης ο εγκονός σου. Κάτι ξέρω που σου λέω. Πάρε του και τους άθλους του Ηρακλή θα τα λατρέψει και αυτά.

Πάντως το κεφάλι της μέδουσας ,μιας και την ανάφερες, είναι επίσης το σύμβολο της προστασίας και της εξουδετέρωσης-μαρμάρωσης του κακού. Οι αρχαίοι Έλληνες έκανα σε αναγλύφω πάνω από την κάμαρα της κύριας εισόδου, στο σπιτικό τους ,το κεφάλι της .Άλλες φορές χερούλια, ή ζωγραφιά στην πόρτα τους πάλι.
Σοφή μου Αχτίδα ,οι μύθοι είναι καλά πράγματα και τα παραμύθια, εσύ θα το ξέρεις καλύτερα ,κάνουν τα παιδιά μας καλύτερους αυριανούς ανθρώπους.

Sideras είπε...

@Kaveiros
Ποιος; Εγώ καταπληκτικός ; Εμ το ξέρω ,δεν το ξέρω;. : )))
Για τον πίνακα το λες το κατάλαβα . Άκουσα οι δουλειές με τα δόντια πάνε καλά τελευταίως. Μπράβο έτσι πάντα.
Να σου πω ,πότε θα περάσεις φίλε οδοντίατρε να πάρεις τα χρυσά δόντια που μου είπες να φτιάξω; Έτοιμα τα ‘χω. Άντε να πάνε και γρήγορα σε μασέλες.

Να είσαι καλά που πέρασες φίλε , καλημέρα!

Sideras είπε...

@ζαφορα
Κυανόχρωμη μου Ζαφόρα , καιρό έχει να σε ακούσω. Πόσο ωραία είναι πάντα η παρουσία σου, σαν αθάνατη ουσία μέσα στα λόγια.

Ε λοιπόν σήμερα , χθες δηλαδή ήμουνα παραλία στην όμορφη Λάρνακα. Καθώς επέστρεφα κατά τις 12:15πμ, το φεγγάρι ήταν σαν μοίρα μανταρινιού ,το δε χρώμα κυανό πορτοκαλί και όσο κατέβαινε όλο και πιο μεγάλο γινότανε και σκούραινε το χρώμα του.
Μπορεί όπως λες να είμαστε μακριά ,αλλά βλέπαμε ,θαυμάζαμε, το ίδιο φεγγάρι .Παράξενο αλλά συνέβη.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,πραγματικά εσείς που είστε παρατηρητές μου από μακριά είσαστε πιο αξιόλογοι και από τους πιο κοντινούς .Ανοίγετε ένα παράθυρο που έχει τόσες απέραντες θέες και επιλέγετε εμένα. Αυτό και μόνο αξίζει για εμένα πολλά.

Καλό ξημέρωμα να έχεις και σε ευχαριστώ για την αφιέρωση .

Ευγενία είπε...

Αν ειχα την δυνατοτητα και μπορουσα να φτιαξω το μπλογκ μου οπως ακριβως ηθελα,θα το εκανα πανομοιοτυπο με το δικο σου..Ολοκληρο!

Ηλιαχτίς είπε...

Καλέ μου Σιδερά!
Καλώς σε βρήκα στο όμορφο σπιτικό σου!
Διοχετεύεις βλέπω κομμάτια της ψυχής σου μέσα σε όσα φτιάχνεις.. μαγικό!
Να είσαι καλά καλέ μου πάντα εύχομαι και να δημιουργείς μέσα από την καρδιά σου..!

(Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο μπλογκ, σε έχω περάσει στα link αλλά στα μόνα σχόλια που βρήκα να αφήσω κάτι και από μένα ήταν στο "ΔΑΚΡΥ" σου και βρήκα και μετά από μένα και άλλους που ίσως δεν τους εμφανίζονται τα άλλα σχόλια ή και κάποιες αναρτήσεις!Δες το!
Τώρα σου γράφω από άλλο p/c και μπόρεσα να σου αφήσω σχόλιο στην πρόσφατη ανάρτησή σου!
Ήθελα να στο πω, μήπως και έχω κάνει λάθος κάπου εγώ, να το διορθώσω γιατί θέλω να έρχομαι εδώ!)

Σε φιλώ!

Alkmini είπε...

Πανεμορφο!!!!!!!
καλη σου μερα

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Καλημερένια και μόλις ανακάλυψα πως το σχόλιο μου για την Μαία είναι στην ανάρτηση με το δάκρυ... τώρα πως το είχα καταφέρει αυτό... έλα μου ντε!

Πολλές καλημερένιες και πάλι!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Καλημέρα φίλε μου τι καινούργιο κάνεις ;Αύριο θα σας δείξω αν μπορέσω τι ζωγράφισε ο εγγονός μου με τις κιμωλίες ,τους αγόρασα απο ένα μαυροπίνακα ,κιμωλίες , μπλοκ με μουσαμάδες και δαχτυλομπογιές και ..ιδου ..δυο Πικάσο γεννήθηκαν !

Sideras είπε...

Ευγενία ,καλή μου μικρή αμυγδαλόχρωμη νεράιδα της εγκαρτέρησης ,πόσο χαίρομαι που η συλλογή ελπίδων σε έφερε και από εδώ. Μια ακόμα μικρή εγκαρτέρηση και θα σου έρθουν και άλλα καλά, θα το δεις. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλωσόρισες στο βίβλο των ευχών θα περιμένω την επόμενη μας συνάντηση με ανυπομονησία.

Sideras είπε...

Όμορφη χρυσαφένια ηλιαχτίδα, έχεις δίκιο κάποιο πρόβλημα υπάρχει με ειδοποίησαν και από το στάτους του μπλοκ και ένας μπλόκμαστερ, θα το διορθώσουν μου είπαν .Ωστόσο μου είπαν και εμένα τι να κάνω γι’ αυτό.

Όπως και να έχει σε ευχαριστώ για αυτό που έγραψες , “...δημιουργείς μέσα από την καρδιά σου…”
Και χαίρομαι πάρα πολύ όταν οι άνθρωποι δηλώνουν, ότι θα θέλουν να με επισκέπτονται. Να είσαι καλά θα τα ξανά πούμε σύντομα.

Sideras είπε...

Αλίκη , ζάχαρη και κανέλλα, με σως σοκολάτας. Γεια χαρά , και δώσε φιλί στην αδυναμία μου, που είναι αδύναμη αυτό τον καιρό ,ξέρεις εσύ.

Sideras είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα.
Πως το κατάφερες αυτό άραγε; Απίστευτο όντως !!Και εγώ που σε περίμενα τόσο καιρό στο βιβλίο. : ))) Έλα κόμισσα μου δεν φταις εσύ, κάτι έγινε με τις συνδέσεις ,ποιος ξέρεις ,ευτυχώς με ειδοποίησαν ότι θα το διορθώσουν.

Τις καλύτερες μου καλησπέρες και ελπίζω να παίρνεις και κανένα παγωτό του λόρδου Τίτο : )

Sideras είπε...

@αχτίδα
Αχτίδα αρχόντισσα της σοφίας, πως γίνεται να μην με κέρασες ως τώρα κανένα φαγητό ,ή κέικ; Μόνο από φωτογραφίες τα βλέπω και μου ανοίγει η όρεξη!
Α ε αυτό το ήξερες ότι το να ζωγραφίζουν σε πίνακα τα παιδιά εκτός από ότι είναι καλό από εκπαιδευτικής άποψης (, εξάσκηση του χεριού ,να σταθεροποιηθεί ,για να γραφούν πιο ωραία γράμματα,) είναι και η αδυναμία των παιδιών. Επιζώ να ζωγραφίζουν μόνο στις πινακίδες ,εγώ όταν ήμουν παιδάκι μέχρι και στον δρόμο βγήκα αφού έλειψε ο τσιμέντος της αυλής. Το λάτρεψαν τα παιδιά και αριθμητική θα μάθουν εκεί εύκολα θα το δεις. Αυτό με τους μουσαμάδες που είδα και έργα σου δεν δοκίμασα ποτέ .Νομίζω μόλις κατεβώ στην πόλη θα πάρω

Antoine είπε...

Ώστε καλλιτέχνης... τι να πω!
Προσωπικά ο συμβολισμός είναι από τα αγαπημένα μου κινήματα.

Συγχαρητήτρια για το πάθος σου και την καλλιτεχνική σου δημιουργία!

Sideras είπε...

@Antoine
Αγαπητέ ταξιδευτή του καλλιτεχνικού χρόνου, χάρηκα που με επισκέφτηκες και νομίζω θα περνώ συχνά από την σκεπή της Χουανήτας .Καλημέρα σου στο επανιδείν.

Unknown είπε...

Noμίζω πως θα γίνω κουραστικός και θα φλερτάρω με την κολακεία, αν σου πω ότι ο πίνακας είναι πολύ όμορφος!
Ξέρεις τι μου αρέσει πέρα απ' το τεχνικό κομμάτι, που πολύ έξυπνα συνδυάζει γλυπτική και ζωγραφική;
Το ότι αγάπησες τα θέματα που καταπιάστηκες, τα μελέτησες και θέλησες να τους δώσεις υλική υπόσταση

:)

Καλησπέρα!